Edzés teremben, vagy a szabad ég alatt? És télen?

2022.02.15
Edzés teremben, vagy a szabad ég alatt? És télen?

Az edzőtermek elterjedésével ma már szinte mindenkinek lehetősége van komfortos körülmények között sportolni télen-nyáron. Persze sok olyan mozgásforma létezik, melyet alapvetően szabadtérre „teremtettek”, ilyen a két legnépszerűbb kikapcsolódási forma is: a futás és a kerékpározás. Az év hidegebb, borongósabb hónapjaiban azonban a kerékpáros és a futó is könnyebben becsábul a termek jelentette kellemes 20-22 fokos helyiségbe és szobakerékpáron vagy futópadon teljesíti a kitűzött adagot.

De vajon kell-e félni a hidegben való tréningezéstől?

A válasz az, hogy alapvetően természetesen nem. Nem mindig volt minden sarkon egy edzőterem profi gépekkel, melyek szinte ugyanazt az érzést nyújtják, mintha a szabadban sportolna az ember. Annak, aki fokozatosan hozzászoktatja a szervezetét az olykor zord időjáráshoz, és rendszeresen (esőben, szélben, fagyban is) kint végzi az edzéseit, nincs félnivalója. A hideg sokk okozta kellemetlen mellékhatások, mint megfázás, láz stb., többnyire csak azoknál jelentkeznek, akik egyik pillanatról a másikra nagyobb mennyiségű edzést visznek ki a teremből a szabadba.

Az edzőtermi edzés sem ördögtől való

Persze előfordul, hogy az edzett szervezetet is megviseli egy hosszabb, esős, hideg terhelés, vagy egyszerűen annyira vállalhatatlan az időjárás, hogy nem éri meg kockáztatni. Ilyenkor az alapvetően outdoor sportolóknak is ajánlott pár napra „visszavonulni” a fűtött termekbe és kivárni a forma vagy az időjárás javulását. Nem kell minden áron hősnek lenni és akkor is menni, ha nem muszáj!

Beltéri edzést kültéren?

A szabadtéri edzés komfortja egyébként a jó felszerelésben rejlik. Akik még nem próbálták, meglepődnének, hogy milyen jó móka tud lenni akár egy esős bringázás is, ha minőségi outdoor ruházatot viselünk! Természetesen azon mozgásformáknál, amelyeknél kiegészítőket használunk (erőemelés, crossfit stb.), nehezebb kivitelezni a szabad levegőt. Érdemes azonban próbálkozni, ugyanis egy kettlebell edzésre is ugyanúgy igaz, mint egy futóra: Jobb a szabadban! A szabadtéri mozgás amellett, hogy jobban kikapcsol, mint a négy fal, egészségesebb is. A szabad levegőnek „gyógyító ereje” van. Egyre több edzőteremnek van már terasza a fővárosban is és vidéken is, ahova jó idő esetén ki lehet pakolni, a súlyzós edzésekhez célszerű ilyen helyet választani.

Amiben nincs különbség kültéri és beltéri edzés között

Bármire essen is a választás, az elvégzett munka nem változik. A sporttal együtt járó akaratlan (vagy akaratlagos) túlterhelések, izomlázak, apróbb sérülések nap, mint nap előfordulnak. Ilyen esetekben is érdemes lehet kicsit hanyagolni az elemekkel való küzdelmet és inkább a termek felé venni az irányt. Az apró pihenővel párhuzamosan célszerű olyan regenerációt gyorsító módszereket is bevetni, mint a regeneráló krémek használata. A Meru izomlazító a vérkeringés fokozásával és az akut gyulladás csökkentésével napokkal lerövidíthetik a kellemetlen tünetek lefolyását, így újra teljes erővel visszatérhetünk kedvenc mozgásformánkhoz (akár beltéren, akár kültéren is)!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek