Az akadályversenyekről

2022.07.13
Az akadályversenyekről

Az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnövekedett azok száma, akik valamilyen konkrét cél kitűzésével szánják rá magukat a rendszeres mozgásra. Ez a konkrét cél ma már többnyire túlmutat azon, hogy „jól szeretnék kinézni” vagy, hogy „le szeretnék adni pár kilót”, így a sportos kihívások szervezésére is egyre nagyobb lett a kereslet. Erre a megnövekedett keresletre mára egész iparág épült ki, a tömegrendezvények között pedig az egyik legnépszerűbb az akadályfutás lett.

Brutálfutás, Fighter’s Run, Spartan Race és a többiek

Ennek a katonai kiképzőpályára hasonlító futó „szakágnak” több ismert brandje is létezik. A Brutálfutásról, a Fighter’s Run-ról vagy a Spartan Race-ről bizonyára nagyon sokan hallottatok már, azonban elég nehéz különbséget tenni aközött, hogy melyik név pontosan mit is takar. Nehéz, ugyanis a lényeget tekintve az összes brand ugyanazt adja, mégpedig egy akadályokkal, játékos feladatokkal és fizikai kunsztokkal tarkított pályát, amit minél gyorsabban kell tudni teljesíteni. A távok többnyire hasonlók, a szervezők egy 5-15 kilométer hosszú körpályát bolondítanak meg 20-25 akadállyal. Ez alól kivételt jelent a Spartan Race, mely rendezvénysorozat az említett klasszikus távon felül tartalmaz sokkal hosszabb távú versenyeket is. Az úgynevezett Beast 21 kilométeres és legalább 30 akadályt tartalmaz, az Ultra pedig nem kevesebb, mint 50 kilométer és az akadályok száma meghaladja a 60-at. Ez azért már emberes!

Az akadályokat tekintve mindenhol találunk valamilyen vizesárkot vagy sáros, kúszós-mászós szakaszt, különböző fizikai erőt igénylő kihívásokat, illetve egyes versenyeken még a finomkoordináció is a terítékre kerül.

Hogyan hat testünkre az akadályverseny?

Összességében elmondható tehát, hogy amikor az akadályfutás eme formájáról beszélünk, egy nagyon komplex mozgásformára kell gondolni, ami bizony minden egyes porcikánkat igénybe veszi. Természetesen az indulók legnagyobb része nem veszi véresen komolyan a versenyzést, amit igencsak jól tesznek, ugyanis ez a sport nem arról szól. Persze van dobogó és van díjazás, de abszolút a részvétel a fontos.

Mint említettük, a mozgásforma nagyon összetett, így olyan izomcsoportokat is megdolgoztat, amiket a hétköznapi edzéssel elég nehéz felkészíteni a megpróbáltatásra. Ennek okán a verseny előtti alapos bemelegítés kiemelten fontos dolog a sérülések elkerülése végett, amihez bátran ajánljuk bemelegítő krémeinket. A víz és sár szintén nem várt dörzsölődésekhez, sérülésekhez vezethet, így ezeket célszerű megpróbálni megelőzni. A Meru Guard kidörzsölődés elleni krémünk magas lanolintartalmának köszönhetően ellenáll a vizes környezetnek, így a rajttól a célig védi a bőrünket a külső behatásoktól.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek