A valódi különbség a svédmasszázs és a sportmasszázs között – 1. rész

2023.02.14
A valódi különbség a svédmasszázs és a sportmasszázs között – 1. rész.

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló címmel lehet találkozni az interneten. A többségük olyan különbségeket ír le, hogy sportmasszázsra főleg sportolók járnak, a sportmasszőr sokkal erősebben masszíroz, a sportmasszázs után izomláza van az embereknek, a sportmasszázs drágább stb. Ezek részben igazak is. A valódi különbség azonban nem magában a kezelésben van, sokkal inkább a masszőr személyében, a környezetben és a háttérmunkában. Bár a sportmasszázsban vannak speciális fogások és technikák, az alapja ennek is a svédmasszázs. Az első részben inkább a szakember személyét és módszereit fogom vizsgálni, a második részben pedig a „körítést”. Milyen masszázst válasszunk? című cikkünkben többet olvashatsz a ma elérhető masszázsszolgáltatások két nagy csoportjáról, azaz a svéd masszázs alapjain nyugvó masszázsokról, illetve a keleti, „tradicionális” masszázsokról.

A sportmasszőr képzésnek nem alapfeltétele, de erősen ajánlott, hogy a masszőr is sportoljon. Ez kell ahhoz, hogy a leghitelesebben el tudja látni a feladatát. Sokkal könnyebb úgy átlátni egy sérülés lehetséges okait, ha pl. maga a masszőr is volt már ilyen-olyan helyzetben. Előny, ha tisztában van esetleg az adott sportág veszélyeivel/sérüléseivel, tisztában van az edzések felépítésével, az alapozó időszakkal, edzőtáborral vagy a versenyt megelőző pár héttel.

Ebből kifolyólag a nyelvezet is kicsit más. Ha sportolókkal dolgozik együtt valaki, akkor nem árt, ha érti a sportolás/sportágak szleng nyelvét. Hoztam is egy extrém futós példát, amivel konkrétan szerencsére még nem találkoztam, de hasonlóval már igen.

- Masszőr: Hol fáj a lábad?
- Sportoló: A sarkamnál.
- Masszőr: És van ötleted, hogy mi válthatta ki?
- Sportoló: A csapattal PB-t szeretnénk futni az UB-n, ezért elkezdtem növelni a heti kili számot, és most sokkal több a fartlek és intervall edzésem, mint amikor félmarcsira készültem.

Ebből még a konkrét probléma természetesen nem szűrhető le, de egy sportmasszőr, aki maga is fut, nagy eséllyel rá tud érezni, hogy mit rontott el a vendége. Ez magyarul annyit jelent, hogy az illető a csapatával egyéni csúcsot szeretne futni az Ultrabalatonon, ezért megnövelte a heti kilométer számot, és sokkal több gyorsító edzész végez, mint amikor 21 km lefutására készült. Ebből pedig már következik, hogy főleg melyik izmokat terhelte, illetve ha csak nincs kivételes év, akkor következik, hogy az Ultrabalaton májusban van, és mennyi ideje maradt a sportolónknak a felépülésre.

Ehhez kapcsolódik a következő különbség is, hogy a svédmasszázzsal ellentétben, ezen a kezelésen a vendégek ritkán alszanak el. Nagyon jellemző, hogy a teljes masszázs alatt folyamatos a kommunikáció. A sérülések döntő többsége nem 1 pillanat alatt történik, hanem egy folyamatos túlterhelés következménye, ilyenkor pedig simán rámegy egy teljes kezelésnyi idő arra, hogy kikérdezzük a sportolót, mit/miket csinált az elmúlt hetekben/hónapokban. Ez főleg azokra a sportolókra igaz, akik edző nélkül készülnek, nincs meg a fokozatosság és a felépítettség az edzéseikben. Ilyenkor a masszőrnek kicsit „edzővé is kell válnia”, hogy ezeket felismerje.

Edzői jelenlét

A folyamatos beszélgetéshez az is kapcsolódik, hogy egy ilyen kezelésen nagyobb szerep hárul a vendégre is. Amíg egy wellness masszázson igyekszik a szakember a lehető legkevesebbet „zavarni” a vendégét, addig itt sűrűn előfordul, hogy aktív szereplő a sportoló is. Egy dinamikus masszázs, egy köpölyözés vagy egy flossing esetén különböző mozgásokat kell végeztetni.

A szakember személyét és a kezelés menetét tekintve ezek első körben a legnagyobb különbségek egy svédmasszázshoz képest, de a folytatásban hozok még pár érdekes adatot.

A masszázsok alapvető kellékei az otthonunkban is alkalmazható különböző masszázskrémek, melyeket edzés előtt sportmasszázshoz vagy lazításhoz, regenerációhoz használhatsz. Az Univerzális Masszázskrém 1000ml ajánlott általános-, gyógy-, wellness- és sportmasszázshoz is.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek