A kockahas titka

2022.06.02
A kockahas titka

Az, hogy mi a kockahas titka, az idők kezdete óta foglalkoztatja az embereket. Rengeteg „tuti” módszerről lehet olvasni az interneten mind az edzés, mind pedig a diéta terén, de tudni kell, hogy többnyire minden ilyen módszer promótálása előbb vagy utóbb oda vezet, hogy vásároljuk meg az adott módszer kitalálójának valamilyen termékét (edzéstervét, fogyókúrás étrendkiegészítőjét, könyvét stb.). Nincs is ezzel baj, azonban látni kell azt, hogy a téma sokkal bonyolultabb annál, minthogy kiválasztunk egy módszert, azt alkalmazzuk és lám, ott a kockahas. Az emberek nagyon sok félék és ami működik valakinél, az másnál nem biztos, hogy fog!

De akkor hogyan is lesz kockahasunk?

A kockahas témája legtöbbször a fogyással kapcsolatban kerül elő, mivel az emberek szinte kivétel nélkül hasból (is) szeretnének fogyni. Első körben a legnagyobb tévhitet kell eloszlatnunk, ami ezzel kapcsolatban kering az éterben, mégpedig azt, hogy ahhoz, hogy kochahasunk legyen, hasra kell sokat edzeni. Az igazság az, hogy az energiafelhasználás szempontjából nem létezik olyan, hogy helyi zsírégetés, vagyis nem (feltétlenül) onnan fogunk fogyni, ahova sokat dolgozunk. Persze az izomtónus szempontjából fontos dolog edzeni a problémás területeket, azonban azon kívül, hogy feszesebbek leszünk, semmivel sem leszünk szálkásabbak. Ez a módszer tehát csak abban az esetben működik, ha az adott izomcsoportot nem fedi semmilyen zsírréteg, vagyis eleve szálkásak vagyunk.

Mivel a zsírégetés pontos helyét nem tudjuk „megadni” a szervezetnek, a sikeres fogyáshoz egy általános kalóriaszegény diéta és valamilyen magas kalóriaigényű mozgásforma kombinációjára van szükségünk. Azzal kapcsolatban számos elmélet létezik, hogy melyik mozgásforma és melyik diéta a leghatékonyabb. Ebbe a témába most nem mennénk mélyen bele, legyen elég annyi, hogy amennyiben megfelelő mértékű kalóriadeficitet tudunk elérni, a project előbb vagy utóbb sikeres lesz. A lényeg tehát, hogy kevesebbet kell enni, mint amennyi az energiaszükségletünk! A fogyás egészséges sebességéről sok vita folyik, az általános nézet jelenleg az, hogy heti 0,5 kg-nál többet nem célszerű fogyni. Innentől a kockahas kérdése csak türelemjáték.

Alakformálók

Bár, mint említettük, helyi zsírégetés nem létezik, mégis léteznek olyan eszközök, melyekkel a helyi anyagcserefolyamatok, így a zsírégetés is felgyorsítható. Ilyen termék pl. a Meru Shape sportgél, amely speciális hatóanyagainak köszönhetően serkenti a vérkeringést a zsírszövetben, ez által segít aktiválni a zsírégetést, illetve csökkenti a narancsbőr tüneteit is.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek