2021 az ultráról szól majd Fűrész Edit számára

2021.03.21
2021 az ultráról szól majd Fűrész Edit számára

Fűrész Edit, a Sanyoszistálló versenyzője, a Meru kötelékébe tartozó futó az utóbbi időben egyre növelte a távokat, ami talán annak is köszönhető, hogy sok versenyt nyert és szüksége volt nagyobb kihívásokra. 2021-ben minden hónapra tervez egy ultrát, izgalmasnak ígérkezik számára ez az év.

 

„Egy ideje futok már néha ultratávokat (azaz maratonnál hosszabbat). Egészen pontosan 2018-ban futottam az első 6 órás versenyt, ami úgy igazán ultra volt: nem megszakításokkal, szakaszosan, hanem egyhuzamban futottam sokat, egészen szenzációsan 70 km-t a Suhanj!6-on.

Azóta futottam még két Suhanj!6-ot, futottam UltraBalatont trióban és kétszer párosban (na itt volt szakaszolás, de összességében jó sok kilométer jött össze), és tavaly pihenőkkel, de kicsi pihenőkkel 148 km-t köröztem a tihanyi Belső-tó körül, és 80 km-re tornáztam fel a leghosszabb (egyben) lefutott távomat. Mindezek mellett a felkészülés során is felbukkant több maratonnál hosszabb táv. Néha-néha.

Azt mondanám, hogy ezekkel az alkalmanként ultratávokkal (amik a nagy ultrások szerint még nem is igazán ultrák) az előkészítő évfolyamokat tapostam, még csak kóstolgattam, milyen is az, amikor az ember órákon keresztül csak rakosgatja egymás után a bal meg a jobb meg a bal meg a jobb lábacskáit.

Most viszont elérkezett az idő, hogy első osztályos legyek. Az idei évre már komolyabb, tudatosabb, de mindenképpen összehangolt ultraterveim vannak. Terveim, aztán majd meglátjuk, a covid mit enged megvalósítani.

Nagyvonalakban az idei év minden hónapjára jut egy ultra: verseny, vagy annak hiányában valami instant, vagy saját móka. Már amennyire ez móka. De én élvezni szoktam, és a jövőben is ez a célom, még ha ez egyrészt hihetetlen, másrészt nagy valószínűséggel nem is 100 százalékig igaz.

Ésszel: nem az a terv, hogy minden hónap első hétvégéjén körbefutom a Balatont (sőt, ez egyik hónapban sem terv), hanem hogy legyen havonta, lehetőleg jó eloszlásban, a távokat is összehangolva (ahol lehet válogatni) egy-egy hosszabb távú megmérettetés. Nem teljes még a "tucat", de messze is még az év vége, és az idei év sem ígérkezik eddig megboríthatatlanul tervezhetőbbnek, mint a tavalyi. De azért bízom benne, hogy most is ügyesen megoldjuk.

A 2021-es ultrakalendár-terv:

Január: Vérmókus-kör ✓

Január: Kötetlen50 (de ezt beszámolom a rövid februárhoz, úgyis január 31-én volt) ✓

Március: Runnabe Round (ami ugyan km-ben nem ultra, de ultraszintesnek nyugodtan lehet nevezni)

Április: UKKO 50km

Május: UB párosban

Június: One Way Ticket Run

Július: Mamma Montana

Augusztus: még kérdéses

Szeptember: Szőlőskör

Október: maraton; BUFF 6h

November: még tervezés alatt

December: szintén, de valami biztosan lesz

és valamikor felbukkan még remélhetőleg egy Black Hole is

Még egy ponton látszik, hogy ultrább lesz 2021: ugyan még csak márciust írunk, de eddig minden (azaz kettő) hónap bőven 300 km felettire sikerült. Lehet, hogy ez másnak kétszer ennyi, azt is tudom, hogy valakinek már a 300 is brutális mennyiségnek tűnik. Én eddig 300 felett ritkán futottam, most pedig észrevétlenül bőven meghaladom. És gyanítom, a március is hasonló lesz. De a fokozatosság híve vagyok, és nem akarok hirtelen havi 6-700km-t futni, mert nem attól leszek jobb.

Szeretném, ha sikerülne az idén megvalósítani terveket, egészségesen végigcsinálni az évet, motiváltnak maradni és lefutni azt a sok-sok kilométert, ami bennem van. Kérdés, hogy edzőm, Sanyosz meddig bír ilyen nagy számokat írni az edzésnaplómba, nem fájdul-e meg a keze a nagy számoktól, és nem fárad-e el a szeme a távolsággal arányos hosszúságú naplóbejegyzéseimtől. Remélem egy darabig még bírja ő is, Ákos is a bringán, a család és a barátok is a szurkolást, no meg a lelkesedésem és a testem is. Mert az a Balaton azért csak ott van...”

Fotó: Naplemente Félmaraton

Sportkrémek