Hírlevél

Beköszöntött a tavasz, ami egy futónak azt jelenti, hogy már a kora reggeli edzése legalább egy részén világosban, sőt szerencsésebb esetben napsütésben futhat, és délután sem sötétedik már be olyan korán. Végre lekerülnek a vastag felsők, és kezdődnek a pólós futások. Ez az időszak nem csak a téli alapozások végének, hanem a kezdéseknek és a nagy újrakezdéseknek az időszaka is.

Milyen futóterepek közül válogathatunk?

Aszfalt

Képzeld el, hogy kilépsz az ajtón, és máris egy futópályán találod magad. Ez az aszfalt, ami ideális esetben  sima, nem állják utadat semmi, legfeljebb járókelőkre, kutyasétáltatókra, útpadkára és természetesen a kereszteződésekben az autókra kell figyelni. Ha városban futsz, zavaró lehet a közlekedési lámpa, amelynek a jelzéseit természetesen futóként is figyelembe kell venned, és ilyenkor hamar kieshetsz a ritmusodból. Ha a városban futsz, érdemes olyan útvonalat választanod, amelyben kevés a lámpás kereszteződés. Aszfalton könnyebb az egyenletes iramot tartani, kiszámíthatóbb a sebességed. Bár a sérülésveszély is viszonylag kicsi, de azért mindenképpen jó minőségű, jól csillapító, aszfaltra tervezett futócipőben fuss. A megfelelő, a te lábadra „tervezett” futócipő nagyon fontos, hiszen kemény a talaj, és védeni kell az izületeidet. Szerencsére a futós szakboltokban kérhetsz ingyenes lábállás vizsgálatot, így biztos lehetsz abban, hogy a megfelelő futócipőben fogod róni a kilométereket. A bemelegítés ilyenkor is nagyon fontos, ne csak „nekiindulj”, hanem fordíts elég időt az izmoknak a ráhangolódásra.  Ha sötétben, későn indulsz el, mindenképpen legyen rajtad fényvisszaverő ruházat, és próbálj meg nem kietlen, veszélyes környéken futni.

Terep

Ha változatosságra vágysz, menj terepre, csak tarts be néhány szabályt.

  • Ne egyedül indulj el, válassz az edzettségi szintednek megfelelő futótársat
  • Mindig legyen nálad feltöltött és bekapcsolt mobiltelefon és pénz
  • Amennyiben hosszabb futást tervezel, mindig vigyél magaddal egy kis palack vizet, energiagélt vagy valamilyen szilárd táplálékot, csokit vagy müzliszeletet
  • Védekezz a kullancsok és egyéb vérszívók ellen
  • Tervezd meg, hogy merre akarsz futni, és ha van erre alkalmas órád, töltsd le rá az útvonalat
  • Első alkalommal még nem biztos, hogy venned kell terepfutó cipőt, megteszi az aszfaltos is, ha már mindennapos vendég leszel a természetben,akkor ruházz be egy neked való modellre
  • Vigyázz, ez nem aszfalt, a talaj nem sima, nézz a lábad elé, nehogy hasra ess egy kiálló gyökérben vagy kőben
  • A terepfutás teljesen más izmokat dolgoztat meg mint a síkon edzés, lehet, hogy először csak sétálsz az emelkedőkön, és hamar kifulladsz. Ahogy nő az állóképességed, egyre könnyebb lesz. Légy türelmes.

Futópad

Van, aki csak futópadon fut még nyáron is, más el sem tudja képzelni, hogy ne a szabadban eddzen. Ha a futópadot választod, íme pár tanács. Öltözz úgy mint egy átlagos nyári futáshoz. A kicsit használtabb futócipőd is megteszi, hisz a szalagnak sokkal jobb a csillapítása mint például az aszfaltnak. Készítsd magad mellé az italod. Ha a szalagot 1 százalékos emelkedőre állítod, nagyjából azt éred el, mintha a szabadban futnál. A legtöbb teremben már filmet is nézhetsz futás közben, vagy vidd magaddal a kedvenc zenédet, így megtöröd a monotonitást.

Bármilyen terepet is választasz, a megfelelő bemelegítésről és nyújtásról ne feledkezz meg, hogy a sérüléseket elkerüld. Bemelegítéshez válassz Meru Before sportkrémeket, az izomláz megelőzésére pedig After krémeket!

Fotó: Pixabay

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!