Hírlevél

A futás nem csak nagyon népszerű sport, de még egészséges is. Egyre többen futnak, sokan vágnak bele a maratoni, sőt annál hosszabb távok teljesítésébe is. Ha fokozatosan terheled az izmaidat, akkor nem kell attól tartanod, hogy lesérülsz, de ha nem megfelelően készülsz vagy túl gyorsan akarsz fejlődni, akkor a túlterhelés miatt sérülések széles tárházát tudod összeszedni. Sérülést okozhat még a rossz futóstílus vagy a nem megfelelő futócipő viselése is.

Ha lesérülsz, ne ess kétségbe, és ne gondold, hogy abba kell hagynod a futást! A sérülések, akármilyen makacsnak tűnnek is, kezelhetőek. Első körben az okokat kell megkeresned, utána pedig megfelelő szakemberhez fordulnod, és természetesen pihentetned és kezelned a fájó testrészt. Emellett fontos a türelem, hogy nehogy újra visszaess.

Nézzük mik a futók leggyakoribb sérülései:

  1. Sípcsont körüli fájdalmak  Ez a fájdalom a kezdő futókat, a sportolást sokáig szüneteltetőket, a túlsúlyosakat valamint a nem megfelelő cipővel és/vagy futótechnikával futókat érinti. A fájdalom a sípcsont elülső, belső-oldalsó részén jelentkezik, a térd és a boka között. Oka a nem megfelelő vagy hirtelen terhelésből származó sípcsont körüli izmok apró repedései/mikro szakadásai, gyulladásai. Ha lelkes kezdőként túl erősen eddzel, ráadásul ezt nem megfelelő futócipőben teszed, akkor lehet problémád belőle. Ha okosan csökkented a terhelést, illetve pihensz egy-két hetet, rövid idő alatt elmúlnak a tünetek. Az újrakezdésnél figyelj arra, hogy fokozatosan terheld újra a szervezeted, jegeld a lábad, kend a megfelelő izomlazítóval (használd a Meru termékeket – link) valamint ügyelj a megfelelő bemelegítésre és nyújtásra. Ajánlott még elmenni egy futóboltba, ahol lábállás diagnosztika után kiválaszthatod a neked megfelelő futócipőt.
  2. Futó térd”  Az egyik leggyakoribb futósérülés, ami kellemetlen, futás közben és sokszor utána is érezhető térd körüli fájdalommal jár. Oka, hogy a térdkalács irritálja a combcsonti vájat körüli részt. Okozhatja például a gyenge combfeszítő izomzat, a csípő körüli izmok illetve a farizmok gyengesége. Sokszor emelkedőre futás esetén csökkennek a tünetek. Ilyenkor ha tudod, kerüld a lépcsőzést és a lejtőn futást. Megoldása lehet a puhább talajon futás, valamint az edzésszám és kilométer mennyiség időleges csökkentése az intenzitással együtt, valamint extra pihenőnapok beiktatása. Hosszabb távon pedig a rendszeres nyújtás, és a négyfejű combizom erősítése fontos. Ha viszont már futás elején vagy már séta közben érzed a fájdalmat a térdedben, és ez a fájdalom nem múlik séta közben sem, akkor hagyd abba a futást.
  3. Achilles ín gyulladás Az Achilles ín a vádli izmait köti össze a sarokkal, így különösen nagy igénybevételnek van kitéve futás közben. Túl nagy stressz esetén, vagy merev izmoknál az ínban kialakuló folyamatos feszülés gyulladást okozhat. Okozhatja a nem megfelelő cipő, a hirtelen sebesség vagy tempó emelés vagy a túl kemény terep is. A gyulladás kialakulásában szerepe lehet a hidegnek is (az ín megfázásának). Jegeld és pihentesd a gyulladt területet, nyújtsd a vádli izmait, és a fájdalom megszűnésével párhuzamosan kezdd el erősíteni őket. A későbbiekben figyelj a megfelelő, de nem túl erős nyújtásra, és a folyamatos vádli erősítésre. Mivel ez egy különösen makacs és veszélyes sérülés, ha fájdalmat érzel futás közben, állj meg! Akkor kezdd újra a futást, ha nem érzel fájdalmat sem futás, sem más mozgás közben, ha az Achilles megnyomása sem okoz kellemetlen érzést, és nem érzékeny lábujjhegyre állásnál sem. Ha nem adsz megfelelő pihenőidőt magadnak, ami  sok esetben 1-2 hét teljes kihagyás is lehet, a gyulladás későbbi kezelése hónapokig is eltarthat.
  4. A combhajlító sérülései Ez a nagy izomcsoport a combunk hátulján fut végig és a lábunk behajlításánál van elsődleges szerepe, így minden egyes elrugaszkodáskor, futólépésnél óriási erőhatás éri. Ha túl gyenge ez az izomzat, vagy az edzések mennyiségéhez és intenzitásához képest nem nyújtjuk eleget, megrövidülhet, sérülékennyé válhat, így nem csak a futóteljesítményünket csökkenti, de fokozott sérülésveszélyt is okoz. De nem csak a túlzott merevség, hanem a túlzott lazaság, a túlnyújtás is sérülékennyé teszi ezt az izmot. Ha a fájdalom a combhajlítódban futás közben vagy után hirtelen jelentkezik, nyomásra is érzékeny, esetleg kitapinthatóan görcsös a terület, akkor valószínűleg izomgörcsről, rosszabb esetben kisebb izomrost szakadásról lehet szó.  Tarts pár pihenőnapot, vagy hetet, és várj, amíg elmúlnak a panaszok. Ha futás közben nem rándul görcsbe a lábad, csupán egy folyamatos tompa fájdalmat, merevséget érzel, fordulj masszőrhöz, csökkentsd az edzések számát és intenzitását, és nyújtsd óvatosan minél többet az izmot, hogy elkerüld a komolyabb sérülést. Otthon pedig használj SMR hengert.
  5. Talpi bőnye gyulladás Futás közben minden lépésnél/elrugaszkodásnál a testsúlyod többszöröse nehezedik a lábaidra, és ezeket az ütődéseket nagyrészt a talpnak kell elnyelnie, eloszlatnia. Emiatt a sarok és a lábujjak közötti területen futó szalagok, inak gyakran sérülnek. Ezek legtöbbször gyulladások, apróbb mikro szakadások, amitől tompa vagy szúró fájdalmat érzel a lábboltozatod körül. A kellemetlen érzés különösen reggelente, vagy hosszabb ülés/fekvés után jelentkezik, amíg be nem „melegszik” a lábad. Azok vannak különösen kitéve veszélynek, akik vagy túl magas, vagy túl alacsony lábboltozattal rendelkeznek. Mivel az egyik legnehezebben gyógyuló makacs sérülésről van szó (a szalagok, ínak nehezen gyógyulnak) ha nem tartasz elegendő pihenőt, vagy nem csökkented az edzések intenzitását, sebességét, hónapokig is elhúzódhat a kezelés. Pihentesd, masszírozd, jegeld és nyújtsd az érintett területet, valamint próbálj meg személyre szabott talpbetétet csinálni mind az utcai, mind a futócipődbe.
  6. IT szalag gyulladás  Az iliotibiális szalag a csípőtől a térdig a combig terjedő szalag a combunk külső felén, mely megfelelő nyújtás/túlterhelés és az izmok túlzott merevsége esetén ráfeszül a térd ízületére, és minden lábhajlításnál irritálja. Ennek a sérülésnek a tünetei teljesen máshol jelentkeznek, mint ahol a kiváltó ok található. Míg maga a tünet a térd külső felénél érezhető szúró vagy tompa fájdalomként a térd behajlítása és kinyújtása során, addig a kiváltó ok a nagy farizom és a csípőizmok, a comb oldalsó/külső felénél van. A kialakulás esélyét növeli a fokozott mennyiségű résztávos/pályaedzés vagy a lejtőn futás. Megelőzésére a far izomzat, a combtávolító izmok fokozott nyújtása, erősítése ajánlott. Fájdalom esetén menj el masszőrhöz, hagyj ki pár napot, és egy hétre vegyél vissza az edzéseid mennyiségéből, majd fokozatosan emeld újból a napi penzumot. Edzések után alkalmazd a comb külső felére az SMR hengert. Segíthet még, ha megpróbálsz rövidebbeket lépni, hogy talajfogás közben ne érje akkora ütődés, erő a lábadat.
  7. Fáradásos törés Ez az egyik leggyakrabban előforduló sportsérülés, amely a sípcsonttól kezdve a lábfej apróbb csontjain át a sarokcsontig bárhol előfordul. Sok esetben nem is törés, hanem a csontfelszín berepedése. Az különbözteti meg a valódi töréstől, hogy nem akkut jellegű, nem egy hirtelen nagy erőbehatás következménye, hanem a folyamatosan felhalmozódó terhelés révén a csont szerkezete meggyengül, elveszti ellenálló képességét, gyulladásba kerülhet és bereped/eltörhet. Oka lehet a túlzottan nagy távok futása, kevés pihenő, nem megfelelő cipő valamint a kalcium és magnézium szegény táplálkozás. Fáradásos törés esetén  legalább 2-3 hónapot ki kell hagynod: a teljes gyógyuláshoz maximális pihenőre van szükség, aminek hossza a törés/repedés mértékétől függ.

A sérülések elkerülése érdekében használd a Meru készítményeit, amelyek segítenek a bemelegítésben, támogatják az alakformálást, valamit segítséget nyújtanak a kisebb sportsérülések, húzódások ápolásában.

A termékekről bővebb információt itt találsz.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!