Hírlevél

Idősebb korban is el lehet kezdeni edzeni, sőt, a test természetes leépülése miatt ebben az időszakban talán még nagyobb jelentősége van a mozgásnak, mint korábban. Az időskori edzéslehetőségek alapelveiről osztunk meg pár gondolatot.

Állapotfelmérés

Ha valaki hatvan, hetven felett akar elkezdeni sportolni, mindenképpen edzővel tegye meg az első lépéseket. Azért is fontos edző segítségét kérni, mert mindenképpen szükség lesz állapotfelmérésre, hatvan felett ugyanis már sokasodnak az egészségügyi problémák.

  • egészséges idősek: ők azok, akik a korukat meghazudtolóan fiatalosak, sem mozgásszervei, sem krónikus betegségük nincsen, egyedül az ízületi mobilitásukkal van egy kis gond és nyilvánvalóan az izomzatuk már elkezdett leépülni, ahogy a csontozatuk is gyengébb.
  • enyhén korlátozott időskorúak: nekik már van mozgásszervi problémájuk, de azért mozgékonyak és terhelhetőek, illetve enyhébb krónikus betegség, pl. kezdődő cukorbetegség, látásszervi problémák, emésztési gondok akadályozzák őket.
  • erősen korlátozott időkorúak: ők azok, akiknek súlyos mozgásszervi problémáik vannak, de azért egy edzőterembe még el tudnak menni, illetve súlyos krónikus egészségügyi gondokkal küszködnek, mint például szív- és érrendszeri problémák, súlyos cukorbetegség, magas vérnyomás.

Sportág kiválasztása

Amíg a fenti kategorizálás nem történik meg – és még az iménti csoportok sem segítenek sokat, hiszen ennél sokkal egyénfüggőbben kell megoldani az idősek edzéstervezését -, addig is érdemes elgondolkozni, hogy egy hatvan, hetven feletti ember milyen mozgásformával próbálkozzon.

  • sportágak, amelyek mindenkinek megfelelnek: Azok a sportágak tartoznak ide, amelyek az idősek állapotától függetlenül szinte bárkinek javasolhatók. Ezek a mozgásformák nem veszik annyira igénybe a mozgásszervüket, illetve a szív- és keringési rendszerüket, de annyira azért igen, mindenképpen minőségi változást hozzon az életükbe. Ide sorolható a gyaloglás, a nordic walking, úszás, vízi torna, gerinctorna, természetjárás.
  • haladók sportágai: Ide azokat a sportágakat gyűjtöttem össze, amelyek azért már jobban igénybe veszik az embert, de időskorban is ajánlottak végezni, ha nincsenek nagyobb egészségügyi gondok. Ide vehető a kerékpározás, szobakerékpározás, ergométeres evezés, evezés, elliptikus tréner, a jóga kíméletesebb válfajai, gimnasztika, erősítő edzés edzővel, tánc.
  • sportos idősek sportágai: futás, kerékpározás, erősítő edzés.

Edzések gyakorisága

Az edzések gyakorisága nagymértékben függ attól, hogy az adott idős sportoló melyik kategóriába tartozik. De összességében a regenerálódási képességre való tekintettel – amely sokkal tovább tart, mint fiatal korban -, azért két napot illik kihagyni két edzés között. Az edzések hosszúsága is attól függ, hogy milyen állapotban van az illető, de körülbelül egy, jó esetben másfél óra bőven elegendő.
Időseknél fokozottan kell ügyelni arra, hogy milyenek a körülmények, az edzés előtt egy, de inkább két órával szilárd táplálékot már ne fogyasszon, a folyadékpótlás viszont legyen megoldva edzés alatt.
Nagyon fontos a bemelegítés és a levezetés, nyújtás, mindkettőt ki lehet egészíteni kardiómozgással. Itt fontos megemlíteni a sportkrémek jelentőségét, hogy edzés előtt ajánlatos a Warm bemelegítő krémet használni a bemelegítéshez, utána pedig a Help izomlazítóval a regenerálódást elősegíteni. Az időseknek pedig kifejezetten ajánlott a nemrég piacra került kollagén tartalmú Flex ízületápoló gél. Ez egy mobilitás gélkomplex, mely megbízható partner a rugalmasság és mobilitás támogatásában.

Mozgási nehézség, merevség, izomfeszülés és ízületi panaszok megelőzésére és enyhítésére, ápolására. Aktív összetevői (kollagén, hialuron, glükózamin, MSM, kondroitin és boswellia) segítenek megfelelő állapotban tartani, enyhíteni a túlzott feszülés, túlterhelés, izomfáradtság vagy kopás miatt fellépő kellemetlen ízületi-izom tüneteket. Nehéz mozgás esetén jótékony a fájó, kötött részek regenerálásában, csökkenti a merevséget és javítja a mobilitást.

Edzések intenzitása

Egészen máshogy kell terhelni egy olyan idős embert, akinek különösebb baja nincs, mint azt, akinek szívbetegsége, vagy magas vérnyomása van. Őket sem szabad a mozgástól elriasztani, csupán alacsonyabb intenzitású edzést kell nekik tartani. A szervezet, még a idős is, 3-4 hét alatt általában adaptálódik a terheléshez, ilyen időközönként lehet a terhelést apránként növelni.

A mozgás haszna

Ha valaki azt fontolgatja, hogy idős korban akar belefogni a sportolásba, mert eddig valamiért elmulasztotta, csak rábeszélni tudom. A mozgás erősíti az izomzatot és a csontozatot, növeli a tüdőkapacitást. Megerősíti a szívet, jó hatással van az érrendszerre. Gyorsítja az anyagcserét, boldogsághormonokat termel, javítja az alvás minőségét. Az edzés során növekedési hormon termelődik – amit idős korban már csak kis mértékben állít elő a szervezet -, a növekedési hormon pedig késlelteti az öregedést.
Szóval, mozgásra fel, legyen bármennyi idős is az ember!

Komplex ízület ápoló gél
FLEX
Izom-ízület ápoló, kollagén+MSM gél komplex, a rugalmasság és mobilitás támogatásához. Mozgási nehézség, merevség, izomfeszülés és ízületi panaszok megelőzésére és enyhítésére, ápolására, idős sportolóknak szinte kötelező

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!