Hírlevél

97 évesen elhunyt Bill Bell. Na de milyen élete volt! A legendás triatlonversenyző közel járt a hatvanhoz, amikor először indult a Hawaii Ironman-világbajnokságon. Példaértékű karrierjét bőven az ötvenen túl kezdte.


Az egykori mérnök pilóta szeretett volna lenni, de a rossz szeme és a magas vérnyomása miatt nem valósíthatta meg az álmát. Az egyetlen sportos tevékenysége az volt, hogy sétált golfozás közben.
Egy kivizsgálás során kiderült, hogy vacakol a szíve, ezért azt ajánlották, hogy fusson heti háromszor negyven percet.
Elkezdte… és onnantól nem volt megállás. Teljesen beleszeretett a futásba, amikor pedig a tévében először látott triatlonversenyt, döntött: ezt neki is ki kell próbálnia.
Két évvel később, 59 évesen indult először Hawaii-on az Ironman-világbajnokságon (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás) és attól fogva minden évben ment. A triatlonversenyeken miatta találták ki az idős korúak versenyét, addig 69 évben maximalizálták az indulás felső korhatárát, de ahogy Bill öregedett, úgy tolták egyre feljebb és feljebb. Ő törte az utat a többi példaértékű aggkorú triatlonos előtt.
Bill karrierje során több mint 300 triatlonversenyen indult, 32 Ironman fűződik a nevéhez. 158 maratont, illetve ultramaratont (a maratonnál hosszabb távot) teljesített, ötszörös triatlon és kétszeres ultrafutó világbajnok a korosztályában.
A versenyzést a pacamakere beültetése után sem hagyta abba, sőt, még 90 fölött is indult versenyeken. Feleségét (három lánygyermeke édesanyját) 67 évnyi házasság után veszítette el, de még ezt követően is versenyzett. Elképesztő kitartását gyerekkorából hozta, édesapja játékfüggő volt, anyukája éjt nappallá téve dolgozott, hogy eltartsa gyerekeit. Bill később tanult tovább, majd az alkalmazotti lét után megalapította saját vállalatát – repülőgép üléseket gyártott -, nyugdíjba vonulása után pedig eladta cégét és a családjának, valamint a sportnak szentelte az életét. „Mindig azt mondom a kétkedőknek, hogy nektek nem kell ilyen sokat úszni, nem kell ilyen hosszúakat bringázni és nem kell maratonokat futni. Csak valamit mozogjatok, hogy a testetek és a szellemetek mozgásban maradjon” – szólt Bill mottója.
Ha valakinek, hát Billnek hinni kell. Isten nyugosztalja a Bajnokot!

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!