Hírlevél

Nem akarjuk elvenni a kedvedet, hiszen a rendszeres edzés, futás sportolás hívei vagyunk, de vannak bizonyos esetek, amikor tényleg ki kell hagyni a napi penzumot. Lássuk, mik ezek.

Ha beteg lettél:

Ilyenkor csakis óvatosan szabad edzened, amíg meg nem gyógyulsz. Tartsd be a „nyaktól felfelé” szabályt: ha csak „nyaktól felfelé” vannak tüneteid (pl. nátha, bedugult orr, tüsszögés vagy nem túl erős torokfájás), és egyébként jól vagy, akkor megengedett a testmozgás. Ajánlott viszont, hogy ebben az esetben is lassíts a tempón, és rövidítsd az edzés idejét.

De „nyaktól lefelé”, vagyis köhögés, mellkasi fájdalom esetén eszedbe se jusson az edzés. Ha lázad van, minimum egy hetet hagyj ki. Tévhit az, hogy majd a sportolás közben kiizzadod a betegséget, csak rontasz a helyzeteden ilyenkor egy edzéssel. Inkább töltsd pihenéssel a napot. Arra is figyelj, hogy ne kezdj el azonnal teljes erőbedobással edzeni a felépülés után.

Ha kialvatlan vagy:

Ha nyúzott vagy, keveset pihentél, akkor csak rosszat teszel magadnak, ha a szervezetedet mozgásra kényszeríted. Ilyenkor inkább tarts pihenőnapot.

Ide kapcsolódik: ha másnapos vagy… Ilyenkor jó ötletnek tűnhet, hogy megizzasztod magad, de ezzel nemcsak a bevitt méreganyagok távoznak, hanem vizet is veszítesz. Amikor másnapos vagy, minél több vízhez kell juttatnod a szervezetedet, az edzés során veszítesz a vízből. Inkább regenerálódj a buli másnapján.

Ha izomlázad van:

A sportolás közben elszenvedett apróbb izomrostszál-szakadások hajlamosak begyulladni, ez okozza az izomláz érzetét. Ha a szokásosnál nagyobb fájdalmat érzel, a komolyabb edzés helyett javasolt nyújtógyakorlatokat végezni, majd finoman átmozgatni az érzékeny zónákat. Próbáld ki a hideg-meleg vizes váltózuhanyt, a masszázst és a szaunát.

Ha lesérültél:

Talán mondani sem kellene, hogy ilyenkor türelmesen meg kell várni, hogy teljesen felépülj, nem szabad edzéssel rontani a helyzeten. 

Ha menstruálsz:

Ezt neked kell felmérned. A szakértők azt mondják, hogy ha nem tapasztalsz kellemetlen tüneteket, bármilyen mozgástípus végezhető a menstruáció alatt is. Persze inkább kerüld el a maximális intenzitással járó terhelést, a haspréssel járó gyakorlatokat, mert ezek fokozhatják a vérzést és a görcsök kialakulását.

Ha várandós / kismama vagy:

Nem kell lemondanod az óvatos mozgásról, például egy könnyed jógáról. Ha bizonytalan vagy, kérd ki az orvosod tanácsát, és kérd meg, hogy segítsen neked összeállítani a megfelelő mozgástervet.

Ha tetováltatsz:

A tetoválás tulajdonképpen nyílt seb. Nagyjából egy hetet érdemes kihagyni, hiszen kímélni kell a bőrfelületet, és az izzadság bizony kimarja az érzékeny területet. Az uszodát, szaunát azonban még további egy hétig mindenképpen kerüld el.

facebook

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!